ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

ΑΥΤΟΛΥΚΟΣ


Κι αισθάνομαι τον λύκο να κατεβαίνει, πεινασμένος, αγριεμένος, στο όριο, υπομονετικός μες στην απελπισία του.
Μπαίνω μέσα του, τον νιώθω -κινείται παραπλανητικά, κυκλικά, με λοξές διαδρομές.
Ζει απ' τον άνεμο, παίρνει τα σομά, αφουγκράζεται κάθε τρίξιμο, τροχίζει τα δόντια του στη σμυριδόπετρα, ξέρει:
Μόνος του θα καταλήξει να μπει στο μαντρί, ολομόναχος.
Τα λυκόπουλα, φύτρα του και δωσίλοι, γενίτσαροι και θα τον πάρουνε στο κατόπι μέχρι να πατήσει μαύρο χιόνι.
Το 'χει δεχτεί. Καλύτερα μια ζωή στην παρανομία, μοναχός, νυχτοπλάνο αγρίμι, με τα χαρίσματα του θηρίου, παρά υποτακτικός του κάθε τσομπάνη.
Παρά λυκόσκυλο του κάθε ανθρώπου, που 'ναι για τον άνθρωπο λύκος.
Καλύτερα σβλερξι αγύριστο χωρίς λαιμαριά, να πεθάνει από λύσσα κάποιαν πανσέληνο, μέσα σε αφρούς σβήνοντας, ουρλιάζοντας στην κορυφή της μοναξιάς -μάταιος αυτόλυκος. προχωρεί, αμείλικτος, βαρύγνωμος, νιώθοντας μιαν φλόγωση στο υπογάστριο -εκείνη τη θερμή, σταθερή υπερένταση, που 'ναι τρόπος ζωής γι' αυτόν, ακόμα κι όταν κοιμάται: πυρετός καθ' έξιν.

Λυπημένος, χρεωμένος τον εαυτό του, προχωρεί. Κακόβουλος κι ευπατρίδης των
βουνών. Φρικιό.

23.7.12

Έχτισαν πισίνα και μπάρμπεκιου στη φυλακή


Έχτισαν πισίνα και μπάρμπεκιου στη φυλακή


Φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. 


Με έγκριση της διοίκησης των φυλακών, προσωπική εργασία κρατουµένων που ελπίζουν µε αυτόν τον τρόπο σε καλύτερη µεταχείριση,
αλλά και χρήµατα του Ελληνικού Δηµοσίου 


που υποτίθεται ότι πασχίζει να κόψει δαπάνες, οι Φυλακές Κορυδαλλού απέκτησαν τη δική τους πισίνα. 
Το έργο που ονοµάστηκε «κατασκευή ποτίστρας για ζώα και πτηνά» 
προφανώς λοξοδρόµησε στην πορεία χάρη στο αθάνατο ελληνικό δαιµόνιο και εξελίχθηκε σε µια ωραιό-τατη πισίνα για λίγους και εκλεκτούς, επενδυµένη µε πλακάκια, 


διαφορετικά επίπεδα και συστήµατα καθαρισµού νερού τελευταίας τεχνολογίας. Η πισίνα δεν στοίχισε µόνο σε χρήµα, αλλά οδήγησε και σε δύο αποδράσεις, καθώς δύο από τους κρατούµενους εργάτες που πήραν µέρος στην κατασκευή της, χρησιµοποίησαν τα µπάζα της εκσκαφής για να δηµιουργήσουν ράµπα και να περάσουν πάνω από τον τοίχο και να εξαφανιστούν!


Η εικόνα µιλάει από µόνη της και λέει όχι χίλιες αλλά πολλές χιλιάδες λέξεις για το πώς λειτουργεί τελικά το ελληνικό κράτος και πού πηγαίνει το δηµόσιο χρήµα. Οι φωτογραφίες προέρχονται από την πίσω αυλή του Ψυχιατρείου των φυλακών. Μια αυλή φυλακής, που όµως έχει µετατραπεί σε… πολυτελές σπα για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το «εισιτήριο».


Πίσω από τους ψηλούς τσιµεντένιους φράχτες µε τα συρµατοπλέγµατα, ξεπροβάλλει η πισίνα στην οποία οδηγούν πετρόχτιστα µονοπάτια, ενώ λίγα µέτρα πιο πέρα βρίσκεται το χτιστό µπάρµπεκιου. Η καµινάδα του ξεπερνάει σε ύψος τον φράχτη των φυλακών και ενδεχοµένως προσφέρεται και ως πάτηµα προς την ελευθερία.


Τα απίστευτα όµως δεν σταµατούν εδώ. Στο έργο κατασκευής της πισίνας, που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, συµµετείχαν 20 «εθελοντές» κρατούµενοι που επιστρατεύτηκαν από τη διοίκηση του ιδρύµατος για να σκάψουν το χωµάτινο έδαφος της αυλής σε βάθος 2 µέτρων.


Η πισίνα, που έχει 4 µέτρα πλάτος και 8 µέτρα µήκος, διαθέτει τρία επίπεδα: ένα ρηχό (βάθους 1 µέτρου), ένα µεσαίο (βάθους 1,5 µέτρου) και ένα βαθύ σηµείο (βάθους 2 µέτρων) στη µεγαλύτερη επιφάνειά της. 


Οι εµπνευστές της πισίνας, πάντως, αποδεικνύουν µε τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι ακόµη και µέσα στις φυλακές µπορεί να υπάρχει λεπτό γούστο και αίσθηση πολυτέλειας.


 Ετσι, για ακόµη καλύτερο αισθητικό αποτέλεσµα έχει κατασκευαστεί ένας καταρράκτης υπερχείλισης για την ανακύκλωση του νερού, το οποίο διασχίζει ένα πετρόχτιστο ποταµάκι και καταλήγει σε µια µικρή λιµνούλα στη µία πλευρά της πισίνας. Μάλιστα στην πισίνα έχει τοποθετηθεί και φωτισµός, που σίγουρα διευκολύνει τις νυχτερινές βουτιές.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου