ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

ΑΥΤΟΛΥΚΟΣ


Κι αισθάνομαι τον λύκο να κατεβαίνει, πεινασμένος, αγριεμένος, στο όριο, υπομονετικός μες στην απελπισία του.
Μπαίνω μέσα του, τον νιώθω -κινείται παραπλανητικά, κυκλικά, με λοξές διαδρομές.
Ζει απ' τον άνεμο, παίρνει τα σομά, αφουγκράζεται κάθε τρίξιμο, τροχίζει τα δόντια του στη σμυριδόπετρα, ξέρει:
Μόνος του θα καταλήξει να μπει στο μαντρί, ολομόναχος.
Τα λυκόπουλα, φύτρα του και δωσίλοι, γενίτσαροι και θα τον πάρουνε στο κατόπι μέχρι να πατήσει μαύρο χιόνι.
Το 'χει δεχτεί. Καλύτερα μια ζωή στην παρανομία, μοναχός, νυχτοπλάνο αγρίμι, με τα χαρίσματα του θηρίου, παρά υποτακτικός του κάθε τσομπάνη.
Παρά λυκόσκυλο του κάθε ανθρώπου, που 'ναι για τον άνθρωπο λύκος.
Καλύτερα σβλερξι αγύριστο χωρίς λαιμαριά, να πεθάνει από λύσσα κάποιαν πανσέληνο, μέσα σε αφρούς σβήνοντας, ουρλιάζοντας στην κορυφή της μοναξιάς -μάταιος αυτόλυκος. προχωρεί, αμείλικτος, βαρύγνωμος, νιώθοντας μιαν φλόγωση στο υπογάστριο -εκείνη τη θερμή, σταθερή υπερένταση, που 'ναι τρόπος ζωής γι' αυτόν, ακόμα κι όταν κοιμάται: πυρετός καθ' έξιν.

Λυπημένος, χρεωμένος τον εαυτό του, προχωρεί. Κακόβουλος κι ευπατρίδης των
βουνών. Φρικιό.

9.1.16

Φτωχές εταιρείες, πλούσιοι μέτοχοι!

Πολλές εταιρείες, αν και έβγαλαν λιγότερα κέρδη απ' ό,τι στο παρελθόν, μοίρασαν στους μετόχους-ιδιοκτήτες τους περισσότερα χρήματα, τα οποία μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν σε απόλυτο μέγεθος τα κέρδη όλης της χρονιάς.
Αποτελέσμα: οι πωλήσεις μειώθηκαν, τα κέρδη υποχώρησαν, το κράτος εισπράττει λιγότερους φόρους, αλλά τα μερίσματα που θα πληρωθούν στους μετόχους εκτινάχθηκαν στο 1,8 δισ. ευρώ έναντι μόλις 1,25 δισ. ευρώ το 2008 (αύξηση 44%).
Τα στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία 13.900 ισολογισμών εμπορικών, βιομηχανικών, κατασκευαστικών και τουριστικών επιχειρήσεων από την Icap. Δεν περιλαμβάνονται σε αυτά οι περισσότεροι εισηγμένοι όμιλοι (τράπεζες, κατασκευαστικές κ.ά.), καθώς δεν καταγράφουν το μέρισμα στους ισολογισμούς αλλά το αποφασίζουν σε μεταγενέστερο χρόνο στις γενικές συνελεύσεις.
Οι πολυεθνικές
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, παρά την υποχώρηση των πωλήσεων και των κερδών, δεκάδες επιχειρήσεις επιλέγουν να κάνουν πλουσιότερες τις τσέπες των μετόχων αντί να τα επενδύσουν, σε περίοδο ύφεσης. Παράλληλα σπεύδουν να προλάβουν την επιβάρυνση της φορολογίας για τα κέρδη, που θα διανεμηθούν το 2010. Το θέμα γίνεται σοβαρότερο από τη στιγμή που αφορά ως επί το πλείστον θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων. Εσπευσαν να μεταβιβάσουν στις μητρικές τους ποσά δεκάδων εκατομμυρίων που κερδήθηκαν στην Ελλάδα, όχι μόνο το 2009 αλλά και προηγούμενα χρόνια, και έως τώρα παρέμεναν στη χώρα ως αποθεματικά.
Στους επιμέρους κλάδους η εικόνα έχει ως εξής:
 Στη βιομηχανία οι πωλήσεις του 2009 εμφανίζονται μειωμένες κατά 17,8%, στα 48 δισ. ευρώ. Ανάλογη είναι η μείωση και στα προ φόρου κέρδη. Διαμορφώθηκαν σε 1,33 δισ. ευρώ έναντι 1,66 δισ. το 2008. Τα μερίσματα όμως εκτινάχθηκαν στα 690 εκατ. ευρώ έναντι 399 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Ενώ δηλαδή τα κέρδη μειώθηκαν κατά 325 εκατ. ευρώ, οι μέτοχοι εισπράττουν 291 εκατ. ευρώ περισσότερα.
Η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris, έχει εγγράψει στον ισολογισμό της μερίσματα 143,4 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 18,4 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα ξεπερνάει τα κέρδη της χρήσης του 2009 (87,6 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε μεγάλη επένδυση για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τσιγάρων, αλλά τώρα λόγω κρίσης έχει περιορίσει την παραγωγή.
Ποσό 50 εκατ. ευρώ θα διανείμει η Pfizer, η οποία το 2008 δεν είχε εγγράψει μέρισμα, και 31,7 εκατ. ευρώ έναντι 10,1 εκατ. ευρώ η Colgate Palmolive. Στα 40 εκατ. ευρώ φτάνει το ποσό που διανέμει στους ιδιοκτήτες η Βιανέξ των αδελφών Γιαννακόπουλου. Συνολικά 13,19 εκατ. ευρώ διαθέτει η Nokia Siemens και 11 εκατ. ευρώ η Bic. Αμφότερες δεν είχαν εγγράψει στους ισολογισμούς τους μέρισμα για τη χρήση του 2008.
2 Στον χώρο του εμπορίου το 2009 κύλησε με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 73,45 δισ. ευρώ ή 8% χαμηλότερα έναντι του 2008 (στοιχεία 6.100 επιχειρήσεων). Σημαντική ήταν η μείωση και για τα κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,59 δισ. ευρώ ή 25% χαμηλότερα. Τα μερίσματα όμως έφτασαν τα 950 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 31,6%, και αντιστοιχούν στο 60% των κερδών της χρονιάς.
Η Κραφτ Φουντς διαθέτει 55,2 εκατ. ευρώ (τα κέρδη προ φόρου για το 2009 ήταν 20 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 32% έναντι του 2008), ενώ η Puma Hellas θα μοιράσει στους μετόχους της 30 εκατ. ευρώ (δεν είχε εγγράψει μέρισμα για το 2008), παρ' ότι τα κέρδη του 2009 υποχώρησαν στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Στο εξωτερικό
Η Miele, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ηλεκτρικών συσκευών, θα στείλει στον μητρικό όμιλο 23,28 εκατ. ευρώ, ενώ η Luxottica, που κινείται στον κλάδο των γυαλιών οράσεως, 22,3 εκατ. ευρώ. Οι δυο επιχειρήσεις δεν είχαν δώσει χρήματα στους μετόχους το 2008. Διπλάσιο είναι το μέρισμα της BMW (12,98 εκατ. ευρώ), παρά τη μείωση του τζίρου και των κερδών. Ποσά μεταξύ 8 και 10 εκατομμυρίων ευρώ θα διαθέσουν επιχειρήσεις όπως οι General Motors, Mercedes, Rolex Hellas, Glaxosmithkline, Ζάρα, Lion Hellas και Ericsson.
3 Στις κατασκευές, σε δείγμα 1.500 περίπου επιχειρήσεων (στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι εισηγμένοι στο Χ.Α. μεγάλοι όμιλοι), το 2009 τα κέρδη κατακρημνίστηκαν. Από τα 261 εκατ. ευρώ το 2009 έπεσαν στα 33,3 εκατ. ευρώ.
Τα μερίσματα όμως είναι πολλαπλάσια, καθώς φτάνουν τα 140 εκατ. ευρώ έναντι 86 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Περί τις 15 εταιρείες μοίρασαν συνολικά ποσό που ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ.
4 Με ζημιές έκλεισε και το 2009 για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Οι 1.700 περίπου που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της Icap είδαν τα έσοδά τους να υποχωρούν κατά σχεδόν 8%, κάτω από το όριο των 4 δισ. ευρώ. Η χρονιά όμως έκλεισε με ζημιές ύψους 153 εκατ. ευρώ. Στο «κόκκινο» είχε βρεθεί ο κλάδος και το 2008, οπότε οι απώλειες ήταν 36 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρείες όμως που κατάφεραν να έχουν κέρδη φρόντισαν να αποζημιώσουν τους μετόχους τους με ποσό που φτάνει τα 37 εκατ. ευρώ. Το ίδιο είχαν κάνει και το «κόκκινο» 2008, οπότε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μετόχων κατατέθηκαν σχεδόν 50 εκατ. ευρώ.
Ποσό 3 εκατ. ευρώ εγγράφηκε ως μέρισμα στην Eurolease Fleet Service, 1,7 εκατ. ευρώ στην Αστέρας, 1,62 εκατ. για την Αθήναιον, 1,48 για την Ηλέκτρα και 1,2 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της Σάνη.

πηγη http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου