ΤΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΥΖΩΝΩΝ: Είναι κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί...
Είναι κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί...
Αυτή η στάση που σχηματίζουν κατά το προσκύνημα στον άγνωστο στρατιώτη ανά μια ώρα οι εύζωνες σχηματίζει το "ΟΧΙ"!!!!!!!!!!!! - Tο κεφάλι του πρώτου εύζωνα είναι το "Ο", τα διασταυρωμένα τουφέκια είναι το "Χ" και το λεγόμενο μαύρο δάκρυ που κρέμεται απο το φέσι του δεύτερου ειναι το "Ι".
«ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ ΣΩΜΑ»
Πλήθος τουριστών κάθε χρόνο συρρέει στο Σύνταγμα για να δει από κοντά τη συνέχιση της ζωντανής παρουσίας των Ευζώνων, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στους εθνικούς μας αγώνες από το 1821 μέχρι το 1940 και με τις ηρωικές τους πράξεις έγιναν τα σύμβολα του ηρωισμού και της θυσίας για την Ελλάδα. Η ονομασία «εύζωνας» που σημαίνει καλά ζωσμένος προέρχεται από τα χρόνια του Ομήρου.
Η Προεδρική Φρουρά υπάγεται στο στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ιδρύθηκε το 1868 με την ονομασία «Άγημα». Μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει αρκετές ονομασίες, όπως Ανακτορική Φρουρά, Βασιλική Φρουρά κ.α. Από το 1974 μετονομάστηκε σε «Προεδρική Φρουρά». Ο υποδεκανέας εύζων Ερμής Τσουδής, 24 ετών, που υπηρετεί στον Λόχο Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς μίλησε στο «Κ» για το πώς βιώνει αυτή την εμπειρία στη στρατιωτική του θητεία. «Είμαι εύζωνας εδώ και έξι μήνες και εκτελώ υπηρεσίες στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ήταν επιλογή μου να υπηρετήσω ως εύζωνας στην Προεδρική Φρουρά και το επεδίωξα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο στρατό. Η επιλογή των στρατιωτών που θα υπηρετήσουν ως Εύζωνες, γίνεται στα κέντρα εκπαιδεύσεως, με βασικά κριτήρια το ύψος (πάνω από 1,87), τη σωματική διάπλαση και την άριστη σωματική και ψυχική υγεία. Η εκπαίδευσή μας διαρκεί πέντε εβδομάδες και είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Μέσα από την εκπαίδευση βρίσκουμε τα όρια της αντοχής μας και μαθαίνουμε πώς να υπερισχύουμε με το μυαλό πάνω στο σώμα μας.»
ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΟΙ 400 ΠΙΕΤΕΣ
Μία ώρα πριν την έναρξή της βάρδιας, αρχίζει η προετοιμασία, δηλαδή η προσαρμογή της στολής. «Δέκα λεπτά πριν, ανοίγει η πύλη του στρατοπέδου και ακολουθώντας τον τσαρουχόδρομο (τις κόκκινες πλάκες στο πεζοδρόμιο της οδού Ηρώδου Αττικού και Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας) κατευθυνόμαστε προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Μετά την επιστροφή, απαιτείται ανάλογος χρόνος για την αποκατάσταση των υλικών, δηλαδή την δίπλωση της στολής, το χτένισμα της μακριάς μαύρης φούντας του φάριου, που είναι κατασκευασμένη από μετάξι. Το κόκκινο χρώμα του φάριου κα το μαύρο της φούντας του, συμβολίζουν αντίστοιχα τις θυσίες, το αίμα, το πένθος και τα δάκρυα των Ελλήνων στον βωμό της ελευθερίας κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η υπηρεσία διαρκεί μία ώρα και στη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές. Η διέλευση της φρουράς συνοδεύεται πάντα από έναν παρατηρητή που αποστολή του έχει να επιτηρεί και να προσέχει τους εύζωνες σε περίπτωση που χρειαστούν οτιδήποτε.»
«Οι στολές που χρησιμοποιεί η Προεδρική Φρουρά είναι: η επίσημη ευζωνική στολή (λευκή), που φοριέται τις Κυριακές, επίσημες αργίες και σε άλλες ειδικές τελετές. Η στολή των Μακεδονομάχων (ο χειμερινός μπλε ντουλαμάς), η στολή των Βαλκανικών Πολέμων (ο θερινός χακί ντουλαμάς), και τέλος η κρητική και η ποντιακή στολή τις οποίες τις χρησιμοποιούμε σε ειδικές εκδηλώσεις. Μία πλήρης επίσημη ευζωνική στολή (λευκή) απαιτεί για την κατασκευή της περίπου 120 ημέρες. Η φουστανέλα έχει 400 πιέτες και συμβολίζει τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς της πατρίδας μας υπό τον τουρκικό ζυγό.»
ΑΚΙΝΗΤΟΙ, ΑΜΙΛΗΤΟΙ, ΑΓΕΛΑΣΤΟΙ
Ο εύζωνας Τσουδής μας μιλάει για τη φύση της υπηρεσίας του. «Η εκτέλεση της υπηρεσίας κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως η νεροποντή και το κρύο αποτελεί πρόκληση, γιατί προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την άριστη εκτέλεσή της. Η εκπαίδευση, μας βοηθά στο να αντέχουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο σκοπό μας, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου πλήθος κόσμου στέκεται στο χώρο του μνημείου, ή κάποιοι επιδιώκουν να μας αποσπάσουν την προσοχή. Οι κινήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας είναι συμβολικές και έχουν σκοπό την απόδοση τιμών στους πεσόντες ήρωες των αγώνων του έθνους.»
Σε περίπτωση που κάποιος Εύζωνας δεν αισθανθεί καλά εν ώρα υπηρεσίας και πρέπει να αντικατασταθεί, ή υπάρξει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να ειδοποιήσει τον αρμόδιο παρατηρητή. «Ο παρατηρητής προσέχει ώστε ο κόσμος που επιθυμεί να βγάλει φωτογραφία με τον εύζωνα να μην τον αγγίξει ή φέρει καπέλο, φοράει γυαλιά κ.α. Σε κάθε περίπτωση, ο συνοδός παρατηρητής έχει δικαίωμα να επέμβει με συστάσεις προς τρίτους για να διασφαλιστεί η τήρηση των κανονισμών.»
Κάθε χρόνο ολοκληρώνουν με επιτυχία την εκπαίδευσή τους στην Προεδρική Φρουρά περίπου 250 εύζωνες (ποσοστό 50% από τους επιλεγέντες αρχικά). «Οι εύζωνες εισπράττουμε καθημερινά την αγάπη και το θαυμασμό του κόσμου, ο οποίος στέκεται για να παρακολουθήσει την αλλαγή ή τη διέλευση όταν περνά από μπροστά του. Πιστεύω ότι οι μνήμες από τη θητεία αυτή θα με ακολουθούν σε όλη μου τη ζωή. Κατάφερα να ξεπεράσω τα όριά μου, να γνωρίσω πολύ καλύτερα τον εαυτό μου και να αποκτήσω μεγαλύτερη πειθαρχία και υπομονή. Στους νέους που δεν έχουν υπηρετήσει ακόμα τη θητεία τους, θα ήθελα να προτείνω να επιδιώξουν να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της ευζωνικής θητείας. Το «μότο» που έχουμε στην Προεδρική Φρουρά είναι: «Μια φορά Εύζωνας για πάντα Εύζωνας».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου