ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

ΑΥΤΟΛΥΚΟΣ


Κι αισθάνομαι τον λύκο να κατεβαίνει, πεινασμένος, αγριεμένος, στο όριο, υπομονετικός μες στην απελπισία του.
Μπαίνω μέσα του, τον νιώθω -κινείται παραπλανητικά, κυκλικά, με λοξές διαδρομές.
Ζει απ' τον άνεμο, παίρνει τα σομά, αφουγκράζεται κάθε τρίξιμο, τροχίζει τα δόντια του στη σμυριδόπετρα, ξέρει:
Μόνος του θα καταλήξει να μπει στο μαντρί, ολομόναχος.
Τα λυκόπουλα, φύτρα του και δωσίλοι, γενίτσαροι και θα τον πάρουνε στο κατόπι μέχρι να πατήσει μαύρο χιόνι.
Το 'χει δεχτεί. Καλύτερα μια ζωή στην παρανομία, μοναχός, νυχτοπλάνο αγρίμι, με τα χαρίσματα του θηρίου, παρά υποτακτικός του κάθε τσομπάνη.
Παρά λυκόσκυλο του κάθε ανθρώπου, που 'ναι για τον άνθρωπο λύκος.
Καλύτερα σβλερξι αγύριστο χωρίς λαιμαριά, να πεθάνει από λύσσα κάποιαν πανσέληνο, μέσα σε αφρούς σβήνοντας, ουρλιάζοντας στην κορυφή της μοναξιάς -μάταιος αυτόλυκος. προχωρεί, αμείλικτος, βαρύγνωμος, νιώθοντας μιαν φλόγωση στο υπογάστριο -εκείνη τη θερμή, σταθερή υπερένταση, που 'ναι τρόπος ζωής γι' αυτόν, ακόμα κι όταν κοιμάται: πυρετός καθ' έξιν.

Λυπημένος, χρεωμένος τον εαυτό του, προχωρεί. Κακόβουλος κι ευπατρίδης των
βουνών. Φρικιό.

5.12.14

«Πλαφόν»... ηλικίας...

«Πλαφόν»... ηλικίας για τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων ή συσκευών εφαρμόζουν σε ασθενείς επιτροπές γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Συγκεκριμένα, επιτροπές γιατρών αποφασίζουν να μη χορηγούν ακριβά φάρμακα ή συσκευές με το αιτιολογικό ότι οι ασθενείς είναι υπερήλικοι.
Ηδη, σχετικές καταγγελίες πολιτών έχουν φθάσει στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και στον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος σε επείγον έγγραφό του προς τους αρμόδιους φορείς ζητά άμεσα να πάψουν να ισχύουν αυτές οι αποφάσεις.
Οπως αναφέρει στην επιστολή ο κ. Κρεμαστινός, «εφόσον η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) η στέρηση του δικαιώματος στη ζωή αντίκειται όχι μόνο στους Ιπποκρατικούς και θρησκευτικούς νόμους, αλλά αποτελεί ευθέως ποινικό αδίκημα για αυτόν που το διαπράττει». Και συνεχίζει, «η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής δεν ανήκει στους ανθρώπους. Είναι αποκλειστικό προνόμιο της φύσης. Παρακαλώ όπως άμεσα αντιδράσετε στην απαράδεκτη αυτή τακτική».
Στελέχη χθες του ΕΟΠΥΥ ανέφεραν πως ο Οργανισμός δεν έχει λάβει καμία απόφαση περιορισμού των παροχών σύμφωνα με την ηλικία, διευκρινίζοντας ότι οι επιτροπές γιατρών αξιολογούν τα στοιχεία του ασθενούς και αποφασίζουν αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια.
Ειδικά για τα φάρμακα, σημείωσαν πως συνοδεύονται από το φύλλο οδηγιών όπου εκεί αναγράφονται οι περιπτώσεις αντενδείξεων.
Το έγγραφο απευθύνεται στον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Π. Σκανδαλάκη, τον πρόεδρο Επιτροπής Εκπαίδευσης ΚΕΣΥ Γ. Δατσέρη, τον πρόεδρο ΕΟΦ Δ. Λιντζέρη, τον πρόεδρο ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό και τον διοικητή ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο, ενώ κοινοποιείται και στον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη.


ΠΗΓΗ www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου