15000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΝ...
Δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, ρέματα και δρόμοι περιλαμβάνονται στα 15.000 στρέμματα γύρω από τη διάσημη παραλία της Ζακύνθου «Ναυάγιο» τα οποία πωλούνται στην εταιρεία real estate Pimana, λιβανέζικων συμφερόντων, μέσω της οποίας κλείνει τις συμφωνίες ο Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί.
Επιπλέον η οικογένεια που έχει στην ιδιοκτησία της τις εκτάσεις φέρεται να τις έχει αποκτήσει με ενετικό διάταγμα, λίγο πριν το τέλος της Ενετοκρατίας στα τέλη του 18ου αιώνα και οι τοπικοί παράγοντες της Ζακύνθου κάνουν λόγο για το «Βατοπέδι της Ζακύνθου».
Σύμφωνα με το Έθνος, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, κρατικοί υπάλληλοι του δασαρχείου και της κτηματικής εταιρείας, έφοροι και συμβολαιογράφοι και η εκκλησία. Σε βάρος του ιδιοκτήτη εκκρεμεί κατηγορία για εμπρησμό ενώ αμφισβητείται και η νομιμότητα των τίτλων ιδιοκτησία. Η υπόθεση δρομολογείται από τις αρχές Μαϊου να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Η εφημερίδα αναφέρει πως η έκταση 15.000 στρεμμάτων πωλείται έναντι 9 εκατ. ευρώ, ωστόσο η αντικειμενική αξία, σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοραπωλησίας με ημερομηνία 7/5/2014, εκτιμήθηκε 17,2 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά ο αγοραστής πήρε μια έκταση παραθαλάσσια, μοναδικού κάλλους στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του «Ναυαγίου» αντί 600 ευρώ το στρέμμα και με αντικειμενική αξία γύρω στα 1.100 ευρώ το στρέμμα.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το συμβόλαιο πώλησης είναι άκυρο καθώς η έκταση δεν ανήκει στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη, Γιώργο Χάρο, καθώς δεν διαθέτει τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Επιπλέον πρόκειται για έκταση στην οποία περιλαμβάνονται παρθένα δάση, ρέματα, δημόσιοι δρόμοι, αιγιαλοί και εκκλησιαστική περιουσία. Ο Γιώργος χάρος είναι κληρονόμος της οικογένειας Φλαμπουριάρη στην οποία είχε δοθεί η έκταση με ενετικό διάταγμα λίγο πριν διαλυθεί η Ενετοκρατία στα Ιόνια νησιά στα τέλη του 18ου αιώνα.
«Στην υπόθεση του Βατοπεδίου υπήρχαν τουλάχιστον χρυσόβουλα. Εδώ δεν υπάρχουν τίτλοι παρά μόνον ένα ενετικό διάταγμα, αλλά με διατάγματα δεν μπορεί να υπάρξει κατοχή. Είναι τόσο εξώφθαλμη η απάτη και τόσο σαθρός ο συγκεκριμένος τίτλος διότι: Δεν μπορεί να μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς χρησιμοποιεί μια άγνωστη ενετική διάλεκτο. Επίσης δεν έχει σαφή όρια, δεν αναφέρεται το εμβαδόν, ούτε καν τα τοπωνύμια», σημειώνει ο δικηγόρος Διονύσης Γκούσκος μιλώντας στο Έθνος. Σημειώνεται πως σε βάρος του Γιώργου Χάρου εκκρεμεί δίωξη για εμπρησμό. Η δασική περιοχή έχει γίνει στόχος εμπρηστών επί τριάντα χρόνια και ένα μεγάλο μέρος της έχει κηρυχθεί αναδασωτέο.
Τοπικοί παράγοντες αναφέρουν στο Έθνος: «ο Γεώργιος Χάρος... βγήκε παγανιά για την έκταση μόλις το 2014, οπότε και έγινε αποδοχή κληρονομιάς, λίγο πριν από το συμβόλαιο. Ωστόσο, επί δεκαετίες η έκταση, πέραν ορισμένων αγροτεμαχίων που δεν ξεπερνούν τα 100 στρέμματα και τα εκμεταλλεύονταν κάτοικοι της περιοχής, είχε παραμείνει στα... αζήτητα. Μάλιστα, από το 1961 οπότε και πέθανε ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας Φλαμπουριάρη (η οποία είχε αποκτήσει με το ενετικό διάταγμα την έκταση πριν από 300 και πλέον χρόνια) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για την έκταση. Και παρότι έπρεπε από το 1945 να κριθεί «αδέσποτη» και να περιέλθει στο δημόσιο, οι απόγονοι της οικογένειας «ξέθαψαν» τα διατάγματα που δεν έχουν ουδεμία ισχύ».
Εμπλοκή και της εκκλησίας
Εντός των 15.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με το Έθνος, υπάρχει και εκτάσεις της εκκλησίας. Μάλιστα οι τίτλοι της τοπικής εκκλησίας χρονολογούνται 124 χρόνια πριν από το ενετικό διάταγμα παραχώρησης προς την οικογένεια Φλαμπουριάρη. Μάλιστα ο Εμίρης φέρεται να έχει αγοράσει ακόμη και τα χαλάσματα από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κρυμιώνα που βρίσκεται πάνω από το «Ναυάγιο». Η Εκκλησία είχε ζητήσει να αποχαρακτηριστούν 10 στρέμματα από τη δική της περιουσία αλλά της απάντησαν ότι είναι αναδασωτέα έκταση και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Ωστόσο η ίδια έκταση πουλήθηκε φέτος ως αγροτεμάχιο. ENALLAKTIKOS GR
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου