ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΜΙΖΕΣ!!!
Οι μίζες για τον «Παπανικολή» και άλλα τρία υποβρύχια που πήρε η Ελλάδα από τη Γερμανία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έφεραν την πρώτη καταδικαστική απόφαση.
Το Εφετείο Ι του Μονάχου επέβαλε στη Ferrostaal πρόστιμο ύψους 139,8 εκατ. ευρώ για τις μίζες στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Οι προμήθειες που έδωσε η εταιρεία για να πάρει τις παραγγελίες ανέρχονται σε 62 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εισέρρευσαν μίζες 36 εκατ. ευρώ.Η Εισαγγελία Μονάχου και η εταιρεία είχαν συμφωνήσει ήδη τον περασμένο Οκτώβριο στην επιβολή του προστίμου.
Η Ferrostaal παραδέχτηκε ότι εξαιτίας πλημμελών εσωτερικών ελέγχων δεν απέτρεψε την καταβολή προμηθειών προκειμένου να κλείσουν παραγγελίες για την κατασκευή υποβρυχίων. Το Εφετείο καταδίκασε επίσης δύο πρώην κορυφαίους μάνατζερ της εταιρείας σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο με την κατηγορία ότι επέτρεψαν να δοθούν οι μίζες.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΤΥΧΗ. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου, το μέλος του προεδρείου της Ferrostaal Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν και ο εντεταλμένος σύμβουλος Χανς Ντίτερ Μ. πλήρωσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μίζες σε «αλλοδαπούς αξιωματούχους που λάμβαναν αποφάσεις προκειμένου να κλείσουν οι παραγγελίες» και μετά το 2000, όταν στη Γερμανία ετέθη σε ισχύ ο νόμος για την ποινικοποίηση των σχετικών προμηθειών στο εξωτερικό. Οπως προέκυψε και από την ακροαματική διαδικασία, ο Χουν για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων από την
Ελλάδα ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί τι ήταν διατεθειμένος να πράξει ο τότε υπ. Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κατά πρότασης ανταγωνιστικής εταιρείας της Γαλλίας και ορίστηκε μεσάζοντας. Μέσω αυτού η Ferrostaal πλήρωσε μίζες ύψους 36 εκατ. ευρώ.
Για αντίστοιχη παραγγελία της Πορτογαλίας πλήρωσε μεταξύ άλλων 2 εκατ. ευρώ στον τότε πορτογάλο πρόξενο στο Μόναχο.Και οι δύο καταδικασθέντες ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν λεπτομέρειες για τους τελικούς αποδέκτες των προμηθειών και συνειδητά δεν ενδιαφέρθηκαν για πληροφορηθούν ποιοι ήταν. Οι μίζες διοχετεύονταν μέσω ομάδας μεσαζόντων με προσβάσεις σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, επιφορτισμένα με τη λήψη αποφάσεων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου